Home / Computers & Electronica / [FAQ] DVD
 [FAQ] DVD
Dit topic is 1 pagina lang. [ Alle pagina's ]
topicStarter = 22;
Andere Arjan
De echte kenner!

Andere Arjan

postaddFavorites
geplaatst door onlineAndere Arjan op Wednesday 11 December 2002 om 22:37
editquote
DVD FAQ

DVD FAQ


Hier onder vind je een DVD-FAQ. Deze kan hier en daar onvolledig of verouderd zijn. Mocht je iets tegenkomen wat niet klopt, of vindt je dat er iets mist, laat het mij dan weten.

Mijn beeld is zwart/wit bij het afspelen van bepaalde DVD's. Hoe kan dat?
Dit kan twee oorzaken hebben. Beide hebben als oorsprong de verschillende DVD-regio's.
1 ) Je hebt een regio 1 DVD, en probeert die nu af te spelen.
2 ) Je probeert een willekeurige DVD in je DVD-speler die je net in de VS, Singapore of waar dan ook buiten de EU hebt gekocht.
In beide gevallen betreft het de omzetting van NTSC naar PAL. NTSC en PAL zijn afspraken die bepalen hoe een beeld wordt opgebouwd. Als je een NTSC-DVD in je DVD-speler stopt, of je speelt een DVD af op een NTSC-DVD-speler, dan moet het beeld naar PAL worden omgezet om je DVD op je in Nederland gekochte TV af te beelden.
De meeste televisies die je momenteel kan kopen in Europa kunnen het NTSC formaat wel aan en vertonen de beelde wel in kleur. Mocht je een oudere televisie hebben dan is het raadzaam om je eens te orienteren op een nieuwer apparaat.

NTSC, PAL, wat is dat?
NTSC (National Television Systems Committee) en PAL (Phase Alternating Lines) zijn de twee televisieformaten die algemeen gebruikt worden. NTSC is in de VS ontstaan en is de manier waarop in de VS beelden worden verzonden van de studio naar de televisie. Dit was de eerste goede standaard om televisiebeelden in kleur te verzenden, hoewel deze methode niet echt kleurvast is. De gekscherende afkorting van NTSC is dan ook wel "Never The Same Color". NTSC laat 60 beeldjes per seconde zien.
PAL wordt o.a. gebruikt in Europa en Japan. PAL is scherper en kleurvast, maar vertoont 50 beelden per seconde. De hogere scherpte van PAL was mogelijk omdat Europa later dan in de VS televisie ging uitzenden. Hierdoor konden de nieuwste technieken van dat moment worden toegepast.
De meeste nieuwere TV's in Europa kunnen ook NTSC videobanden en DVD's weergeven. Op de TV is het mogelijk dat je de beeldlijnen dan wat beter ziet.

Wat is Dolby Surround, Dolby ProLogic, 5.1, DTS en THX?
Er is nogal wat verwarring rondom de meerkanaals geluidstechnieken. Dolby is een laboratorium waar men probeert het geluid zo efficient mogelijk te coderen en commercieel aan de man te brengen.
Dolby is vooral bekend geworden met de B en C types ruisonderdrukking op cassettebandjes. Surround is een manier van geluid weergeven waar meer dan twee speakers het geluid niet alleen van links en rechts voortbrengen maar ook van achteren en vanuit het midden.
Dolby heeft hiervoor een aantal specificaties opgesteld, waaronder ProLogic (DPL). ProLogic gecodeerde geluidskanalen (meestal stereo met een extra - voor stereo versterkers "onhoorbaar" - spoor) worden veel gebruikt in speelfilms die via de televisie worden uitgezonden of via videofilms. Op deze manier kunnen mensen met een Dolby-ProLogic versterker genieten van geluid dat meer is dan Stereo.
ProLogic geeft de mogelijkheid om naast het traditionele links en rechts ook van geluid vanuit midvoor (voice) en achter (mono) te genieten.
Dolby digital 5.1 Gaat nog een stapje verder door vijf hoofdkanalen te definieren (linksvoor, rechtsvoor, linksachter, rechtsachter en midden) en een LFE-kanaal (Low-Frequency Effect oftewel de zgn 'subwoofer'). DVD's kunnen gecodeerd worden met 5.1 geluid, videofilms en TV-films niet. Dit benadert het bioscoopgeluid.
DTS staat voor Digital Theatre System en geeft een op 5.1 gebaseerd geluidsschema, gecodeerd met een hogere resolutie en lagere compressie, wat een breder geluidsspectrum oplevert.
THX is een initiatief van George Lucas en komt erop neer dat een THX-gevertificeerd systeem het geluid voortbrengt in de ruimte waarin de THX-installatie staat, zoals de filmmaker dat in gedachten had. THX is dus geen codeertechniek, maar een certificatie of garantstelling dat geluid klinkt zoals het zou moeten.

Kan ik DVD's huren?
Ja, dat kan.
Vrijwel elke videotheek verhuurt tegenwoording DVD's, alsmede een groot aantal multi-angle DVD's.
Deze DVD's kunnen in de DVD speler afgespeeld worden, maar ook in de DVD drive in je PC. Gebruik hiervoor DVD-afspeelsoftware zoals winDVD of powerDVD. Bij moderne videokaarten en moederborden wordt vaak een DVD-afspeelprogramma meegeleverd.

PC DVD Combinatie
Om een goede combinatie te maken van je DVD opstelling is hier een checklist al dan niet aangevuld met links.
 • IDE-controller: Vergeet niet de DMA instellingen voor je DVD speler aan te passen, DMA moet op "aan" staan.
 • Videokaart: Zorg altijd voor de laatste drivers. Zorg in ieder geval dat je je drivers minstens één keer hebt ge-upgrade, nadat je de kaart hebt geïnstalleerd met de meegeleverde CD. De drivers op deze CD zijn meestel sterk verouderd (en vaak de eerste echt werkende versie van de drivers).
  Sommige videokaarten hebben een BIOS update nodig om de TV-out werkend te krijgen. Deze zijn meestal te verkrijgen op de website van de fabrikant. Let erop dat de BIOS update PAL ondersteunt en geen NTSC. Oudere TV's kunnen problemen krijgen met het afspelen op NTSC-formaat, waardoor het beeld bijv zwart/wit kan zijn.
 • Geluidskaart: Voor de echte ervaring van DVD is een weergave van het geluid over minstens vier boxen nodig, het liefst vijf. Denk bijvoorbeeld aan de soundblaster live! Hiervan zijn verschillende versies, maar zelfs de goedkoopste OEM uitvoering ondersteunt minimaal 4-kanaals geluid. Heb je een Dolby Digital installatie met digitale ingang, dan kan je beter de Soundblaster Live 1024 nemen. Ietsje duurder, maar deze kaart biedt ook veel uitbreidingsmogelijkheden.
 • DVD-speler: Een DVD-speler is zo geïnstalleerd. Je stopt in de computer (of je laat het doen), sluit de draden aan en, voila hij werkt. De meeste huidige DVD-spelers zijn RPC-2, d.w.z. ze zijn regio-gecodeerd. Het is in de regel niet makkelijk deze regiobescherming op te heffen, maar is vaak wel mogelijk dmv. "gehackte" firmware. Let op: vaak vervalt de garantie op de speler in zo'n geval.
 • Moederbord: Het kan zijn dat ondanks je computer voldoet aan de eisen die gesteld zijn voor het afspelen van DVD's en dat het beeld nog steeds niet optimaal verloopt. Eén van de redenen hiervoor kan zijn dat je moederbord niet goed functioneert, of dat de combinatie van je moederbord en één van de kaarten niet optimaal verloopt. Een voorbeeld is de combinatie van moederborden met een ietsje oudere VIA-chipset en NVidia-kaarten. Ook kan de netwerkkaart (als die aanwezig is) roet in het eten gooien. Zorg in dit geval dat je de nieuwste drivers voor je moederbord en videokaart installeert.

  Ondanks dat het goed mogelijk is DVD's af te spelen met je computer, krijg je met een goedkope losse DVD-speler al dezelfde beeldkwaliteit als met een dure computer. Geluidskwaliteit is puur afhankelijk van je speakers en eventueel versterker. Als je bijvoorbeeld een 5.1-speakerset aan je computer hebt hangen, kun je deze ook aansluiten op een DVD-speler met ingebouwde 5.1-kanaals decoder.

  De keus voor stand-alone of via de PC kijken blijft toch afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de ruimte die je in huis hebt. Succes!


 • [Dit bericht is gewijzigd door Andere Arjan op 01-09-04 17:46]
  profile

  Waarom zou ik jou niet discrimineren en een ander wel???
  Dit topic is 1 pagina lang. [ Alle pagina's ]
    Home / Computers & Electronica / [FAQ] DVD
    


  RSS
  delicious | digg | google | | ekudos | technorati