Home / Computers & Electronica / [FAQ] Hoe maak ik een server?
 [FAQ] Hoe maak ik een server?
Dit topic is 1 pagina lang. [ Alle pagina's ]
topicStarter = 1;
Arjan
Forumdespoot, zonder waterbed :P

Arjan

postaddFavorites
geplaatst door onlineArjan (SuperAdmin) op Sunday 28 December 2003 om 00:12
editquote
Hoe maak ik een eigen server?

Hoe maak ik een eigen server?


Veel mensen hebben momenteel een breedband internet aansluiting, meestal via ADSL of kabel.
Hoewel de meeste providers wel een router aanbieden (al dan niet tegen meerprijs), lijkt het toch dat steeds meer mensen een eigen server willen.

Als je een eigen server wil hebben, vraag je dan ten eerste af: Waar heb ik een eigen server voor nodig?
Sommigen willen alleen maar internet delen. Een eigen server is daarvoor eigenlijk overkill. Een server-PC kan zoveel meer dan alleen internet delen.
Je kan een eigen server willen hebben omdat je bestanden wil delen, of op een centrale plaats wil hebben. In dat laatste geval is het inderdaad handig om een eigen server te hebben.
Misschien wil je wel je eigen webserver draaien. Dan volstaat een router zeker niet meer. Met een eigen server kan je je eigen e-mailserver draaien, je eigen FTP-server en nog veel meer.

Wat voor diensten/mogelijkheden verwacht ik van een server?
Aangezien voor internet-delen een router volstaat, is het voor veel mensen moeilijk te definiëren wat een server moet kunnen. Een router die internet deelt, heeft meestal een NAT-firewall draaien, een DHCP-server voor de IP-adressen en encryptiesoftware als er ook draadloos mee verbonden kan worden.
Met Linux is e.e.a. compact te realiseren, maar dit vereist kennis. Windows kan het ook, maar dan moet je het woord compact maar achterwege laten; bij Windows heb je een PC met meer vereisten nodig dan als je het met Linux zou bereiken.

Laten we een aantal scenario's doornemen om een eigen server te bouwen. Ik ga uit van een aparte server, dus niet van een werkstation dat ook fungeert als server.

Internet delen:
Om internet te delen heb je eigenlijk weinig hardware-eisen. Op zich logisch als je bedenkt dat routers van 15cm breed deze taak ook kunnen volbrengen. Een oude 386 is al genoeg, een Pentium90 is dus zeker voldoende. Verder heb je twee netwerkkaarten nodig. Eentje om met je internet-modem te verbinden, de andere andere gaat naar je netwerk (hub, switch oid).
Als je Windows gebruikt, kun je ergens internet-delen aanklikken en dan werkt het. Daar ga ik verder niet op in. Het is zinloos om Windows te gebruiken voor internet-delen.
Met Linux kun je een standaard-distributie nemen. In de setup kan je dan van alles aan- en uitzetten om een goede installatie te krijgen. Wat je in ieder geval aan moet zetten of wat aanwezig moet zijn om goed internet te delen zijn:
- DHCP server (http://www.isc.org/products/DHCP/)
- IPTables (oudere versies gebruiken ipconfig), dit zit (optioneel) in je Linux Kernel
- Eventueel een DNS-server (http://www.isc.org/products/BIND/)
Al deze Linux-services vallen onder de GPL en zijn dus gratis.

Als je een standaard-distributie als Suse of Fedora/RedHat neemt, zit daar al een firewall-script bij. Een firewall heb je nodig om verkeer van buitenaf niet op je netwerk toe te laten. Op Google zijn veel (betere of beter configureerbare) alternatieve firewall-scripts te vinden.

Bestanden delen en centraal opslaan:
Aan hardware heb je maar een paar eisen: veel en snelle harddisks, en een snelle netwerkkaart. Gebruik ook geen hub maar een switch als veel mensen in je netwerk van de fileserver gebruik maken.
Windows: zet filesharing aan en klaar.
Linux: een standaard-distributie volstaat, en zorg dat je Samba (http://www.samba.org) geinstalleerd hebt. Je moet de Samba-documentatie goed lezen, maar Samba is erg goed gedocumenteerd, er worden PDF's meegeleverd en één de programmeurs heeft een heel uitgebreid boek geschreven over Samba. Samba is overigens gratis (GPL).

Eigen webserver:
Windows: Zorg dat je IIS mee-installeert (wordt standaard met Windows 2000/2003 meegeleverd) en je bent klaar. Via administrative tools kan je IIS beheren. Onder IIS kan je ASP-pagina's draaien.
Linux: Veruit de meest gebruikte webserver op internet is Apache. Apache wordt met de meeste standaard distributies meegeleverd, maar de echte doe-het-zelvert moet de nieuwste versie hebben. Zelf compilen levert meestal de meeste performance, maar ook het meeste uitzoekwerk. Vaak wordt ook PHP al standaard meegeinstalleerd, waardoor configureren niet meer is dan het aanpassen van httpd.conf.
Wil je toch zelf compileren en PHP erbij gebruiken, download dan de nieuwste apache van http://httpd.apache.org (de 1.3 versie) en PHP van http://www.php.org. Lees de beide INSTALL en README bestanden goed, want er staat stap voor stap in beschreven hoe je je eigen httpd kan bouwen en installeren.
Naast Apache en PHP kan je MySQL gebruiken als database-server. Een systeem dat Linux draait in combinatie met Apache, MySQL en PHP wordt ook vaak een LAMP-systeem genoemd. LAMP-configuraties zijn erg populair omdat de combinatie van deze 4 open-source-projecten een gouden combinatie is.

Domeinserver (PDC):
Domeinen zijn er om Windows-PC's onder controle te hebben, en Windows-servers zijn dan ook de ultieme domeincontrollers.
Maar ook met Linux kan je een domeincontroller bouwen; namelijk met Samba (http://www.samba.org). Met Samba wordt ook een Samba-PDC-HOWTO geleverd waarin het hoe en wat staat beschreven.
De nieuwste Samba (versie 3.x momenteel) kan overigens wel member zijn van een Active Directory domain, maar kan zelf geen Active Directory Server zijn. Daarvoor heb je nog steeds Windows nodig. DFS (distributed filesystem) is gewoon mogelijk en ook met Samba kan je DFS-shares aanmaken (vrij simpel zelfs).

Mailserver:
Onder Windows kan je met IIS een SMTP-server draaien. Er is verder geen ondersteuning voor mail-bezorging. Microsoft heeft alleen Exchange-Server: een commercieel pakket dat communiceert met Outlook. Een andere -complete- mailserver is Mercury, een project van Pegasus. Met Mercury kan je mail ontvangen en versturen.
Aangezien ik geen ervaring heb met Windows mailservers, ga ik verder in op de Linux-variant:
Als je je email op je server wil ontvangen, moet je allereerst ervoor zorgen dat je provider een MX-record aanmaakt en eventueel bSMTP activeert, of je neemt een eigen domeinnaam met eigen beheer van de MX-records. Voor dat laatste moet je weten hoe DNS werkt, maar er zijn genoeg DNS-HOWTO's. Verplicht leesvoer dus (dit geldt overigens ook als je onder Windows mail wil kunnen ontvangen).
Om email te kunnen ontvangen en verzenden, moet je server sendmail draaien. Dat wordt standaard meegeinstalleerd. Zorg dat je de laatste sendmail-versie hebt draaien; het programma is nogal gevoelig voor bugs gebleken.
Om email uit te lezen kan je kiezen voor POP of IMAP.
Met POP haal je de mail op naar je mailclient (outlook-express oid) en wordt het van de server gehaald. IMAP is een soort van online maildirectory op de server waar je mail blijft staan en waar je dus vanaf elke plek op de wereld in kan kijken.
Het voordeel van IMAP is dat je je oude emails dus ook overal kan bekijken, terwijl je met POP je oude email alleen op de plek kan bekijken waar je die email ook hebt opgehaald. Ook kan je met IMAP makkelijk een webmailsysteem opzetten (http://www.horde.org).
Het voordeel van POP is daarentegen dat het veel minder dataverkeer oplevert en dus sneller is.
Onder Linux zijn tal van mogelijkheden om spam en virussen buiten je netwerk te houden door aan Sendmail functies toe te voegen. SpamAssassin (http://spamassassin.apache.org/) is een 'spam-blocker'; het houdt spam, ongewenste email, tegen. SpamAssassin kan je zo instellen dat-ie na een tijdje zelf leert wat spam is en wat niet.
Virussen kan je tegenhouden met behulp van AMaViS (http://www.amavis.org/). Het is een heel geklooi om Amavis draaiend te krijgen, maar het is wel zeer effectief. Mailtjes die virussen bevatten worden zo door de mailserver tegengehouden, en je kan instellen of en wie er notificatie van moeten krijgen.

Conclusie en verdere vragen
Het is onmogelijk om een kant en klaar antwoord te geven op de vraag "hoe maak ik een server". Hierboven heb ik geprobeerd wat mogelijkheden aan te geven, sterk georienteerd op Linux. Je zal je zelf moeten verdiepen in de systemen en de werkwijzen ervan. Lees de bijbehorende documentatie goed, die is 99% volledig. Voor die laatste procent, of als je er niet uitkomt, is er nog altijd dit forum waar je je vragen kan stellen.


[Dit bericht is gewijzigd door Arjan op 06-03-05 01:56]
profilehomepage
Dit topic is 1 pagina lang. [ Alle pagina's ]
  Home / Computers & Electronica / [FAQ] Hoe maak ik een server?
  


RSS
delicious | digg | google | | ekudos | technorati